maanantai 29. syyskuuta 2014

Projekti

Olet mitä syöt. Aamupala on päivän tärkein ateria. Painonhallinta on 80% oikean ruokavalion noudattamista. Kuulostaako tutulta?

Kävin launataina syömässä mäkkärissä. Seuraavana aamuna tuntui kuin olisi ollut kova, rasvainen möykky mahassa. Yäk, ei ikinä enää, ajattelin.

Mulla on ongelmia syömisessä. On ollut jo vaikka kuinka kauan. Lukiossa pidettiin ruokapäiväkirjaa ja eipä näyttänyt kauniilta sekään. Syön liian vähän oikeaa ruokaa ja ihan liian paljon karkkia. Oon suorastaan karkkiriippuvainen. Siihen sitten menee terveys ja rahat. Oon puolustellut sillä, että oon allerginen melkein kaikille hedelmille ja vihanneksille, mutta ei vaihtoehtojen löytäminen oikeasti niin vaikeaa ole. Tein vielä varmemmaksi vakuudeksi tämän testin, ja tuloksena sanottiin: "noudatat ravitsemussuosituksia heikosti!" Ennen kuin kerron aikeistani muuttaa tapojani, laitan tähän ruokapäiväkirjan joltain edelliseltä viikolta.

Maanantai
aamupala: -
lounas: hernekeittoa
välipala: maitokahvia, 317g karkkia, 2 nektariinia
päivällinen: pizzaa, maitoa
iltapala: pussillinen vihreää salaattia ja pari rkl fetajuustoa

Tiistai
aamupala: nektariini
lounas: riisiä, kalapuikkoja ja kastiketta, 1dl salaattia, sämpylä
välipala: 90g karkkia, 1 karjalanpiirakka, 1 pikkumunkki, 2,5dl maitokahvia
päivällinen: jauhelihatortilla, maitoa

Keskiviikko
aamupala: vaalea sämpylä, juusto, kurkkua, maitoa
nälkä!
lounas: makaronia ja jauhelihakastiketta, salaattia, maitoa, 2 rieskaa
nälkä!
päivällinen: pastaa ja lohikastiketta, maitoa
sain tuliaisiksi 100g karkkia

Torstai
aamupala: maitokahvi, ½dl mustikoita, rieska
välipala: 34g salmiakkia, mango-proteiinirahka, 0.5l Novelle mango-guava
lounas: riisiä, 3 kalapuikkoa ja kastiketta, salaattia, ruisleipä
välipala: maitokahvia, ruisleipä
päivällinen: makaronilaatikkoa, maitoa
iltapala: mehua, 2 suolakeksiä

Perjantai
aamupala: kahvia
lounas: salaattia, pähkinöitä, pizzaa, maitoa
päiväkahvit: 2 kuppia kahvia, 2 kaupan dallaspullaa
iltapala: 2 ruisleipää ja juustoa, 2 palaa porkkanakakkua ja 1 pala mokkapalaa

Eipä ole kiittäminen muuta kuin koululounasta. Huomasin tätä naputellessani, että karkkia on ollut 4 päivänä viidestä, eikä mässäily tainnut loppua vielä viikonloppunakaan... 341 grammaa neljän päivän aikana. Entäs sitten ne kasvikset? Puoli kiloa päivässä, hah!

Syöminen vaikuttaa jaksamiseen, oppimiseen, hyvään oloon, kehon toimintaan, omaan kehonkuvaan ja monien sairauksien riskin nousuun (sitten vanhemmalla iällä..). Monipuolisella ruualla on fyysisen lisäksi yllättävän paljon psyykkisiä ja myös sosiaalisia vaikutuksia. Joo joo, kaikki tietää ravitsemussuositukset, lautasmallit ja varoittelut diabeteksestä ja verisuonitaudeista. Vaikka haluaisi laiminlyödä terveyttään, kannattaa kasata lautaselleen kovin tärkeänä pidettyjä kasviksia ja hedelmiä jo ihan onnellisuuden takia. Nimittäin tämä brittiläistutkimus väittää yhteenvedossaan, että enemmän heviä syövät ovat muita positiivisempia ja luovempia. Jaah...

Ei siitä sen enempää, mutta tämä inhottava olo vatsassa, morkkis herkkujen mättämisestä (ja pankkitilin turha kuihtuminen) ei saa jatkua. Jo kaksi asiaa, aamupalan syöminen ja karkin vähentäminen, saisivat minussa ihmeitä aikaan, mutta lisäsin tavoitteeseen pari muutakin kohtaa. Kirjoitin siis hienosti ruutupaperille itseni kanssa sopimuksen, jossa lupaan
- syödä joka aamu aamupalan, joka sisältää juoman lisäksi vähintään yhden leivän, jugurtin, hedelmän tms. (lähdetään pienestä liikkeelle)
- että lauantai on karkkipäivä (vaikea!)
- syön päivittäin 3 annosta kasviksia tai hedelmiä
- huolehtia paremmin vähäisestä kuidunsaannistani syömällä kasviksia tai valitsemalla tummempia viljoja
- yksin ravintolassa syöminen ei ole ok (ihan vaan siksi, etten söisi mäkkiä hetken mielijohteesta)

Tulee tarpeeseen. Saa nähdä, pysynkö sopimuksessa yhtäkään päivää.
Loppuhuipennuksena kuva täydellisestä burgerista, jollaiset kävimme syömässä hauskana iltana koulukavereiden kanssa! Nami!


ps. Tänään mulle tuli ensimmäinen Duodecim kotiin kannettuna! No, oon tietenkin lukenut lehteä jo iät ja ajat, koska perheessä on toinenkin lääkäri, mutta omalla nimellä varustettuna siinä on jotain ihan eri fiilistä.
pps. tulossa juttua uudesta urheilulajista, normipäivästä lääkiksessä, terveyskeskusharjoittelusta........

2 kommenttia:

  1. Tämä teksti oli ihan kuin omasta elämästäni. :D Pitäisköhän itekin alkaa pitämään ruokapäiväkirjaa.. On muuten kiva blogi sulla ja mielelläni luen sun juttuja opiskelusta ja arjesta. :) Itse olen kaksi kertaa hakenut elukalle, mutta oon vähän hukassa tällä hetkellä sen kanssa, että mitä oikeesti haluun..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti kommentista, tosi mukava kuulla! Niin, se päiväkirjan pitäminen voi olla ihan herättävä kokemus...:D

      Poista